Musikalen Chess hade premiär i Londons West End 14:e maj 1986. För musiken svarade ABBA-kompositörerna Benny Andersson och Björn Ulvaeus och texterna skrevs av Tim Rice och Ulvaeus. Intressant nog talade Björn och Benny redan i intervjuer efter att de vann Eurovision Song Contest 1974 om att de i framtiden skulle vilja skriva musikaler. Tim Rice var redan en erfaren musikalförfattare och hade gjort flera framgångsrika musikaler tillsammans med Sir Andrew Lloyd Webber.
Bakgrunden
Tim Rice hade i några år närt tanken på att göra en musikal om “Kalla kriget” och hade funderat på att göra något om Kubakrisen. Han kom fram till att en schackmatch mellan USA och Sovjetunionen skulle vara idealisk för att gestalta spänningen mellan supermakterna på scen. Vid den här tidpunkten arbetade Lloyd Webber för fullt med sin succémusikal “Cats” och kunde inte bistå Rice med musiken. Herrar Andersson och Ulvaeus tillfrågades och de accepterade entusiastiskt. Det fanns en parallell i verkligheten som Rice kunde hämta inspiration från – världsmästerskapet i schack 1972 mellan amerikanen Bobby Fischer och sovjetmedborgaren Boris Spassky som kom att kallas för “The Match of the Century”.
Handlingen
Chess blev till en romantisk historia med politiska undertoner. Den amerikanske världsmästaren, Frederick Trumper, utmanas om titeln av ryssen Anatoly Sergievsky i en match i Merano. Ryssen och amerikanens assistent, Florence, blir förälskade och Anatoly hoppar av till väst. Vid returmötet, som spelas i Bangkok, pressar den sovjetiska staten Anatoly att återvända till Sovjet. Detta lyckas de med tack vare att de har tagit dit schackspelarens ryska fru, Svetlana, samtidigt som de hittar ett sätt att pressa Florence. Romansen får ett slut, Frederick och Anatoly funderar över vad mening med schack är och Svetlana och Florence finner förståelse för varandras situation.
Uppsättningar
Chess spelades i tre år i London. Den sattes även upp på Broadway 1988 i en kraftigt förändrad version. Broadwayuppsättningen lades ned efter bara två månader eftersom producenterna inte kunde räkna hem investeringarna. De kunde kanske ha jämfört factoring hos fakturino.se för att rädda produktionen. Under decenniernas gång har Chess även satts upp i olika versioner, men oftast trogna Londonuppsättningen, i bland annat Australien, Sverige och Finland. Den har många gånger även spelats i konsertform under åren på ännu fler platser. 2018 fick Chess nypremiär, både i London och på Broadway.
Medverkande
I London sjöngs de ledande rollerna av Tommy Körberg som Anatoly, Elaine Paige som Florence och Murray Head som Frederick. De tre medverkade även på det dubbelalbum med musiken som släpptes redan 1984. På albumet sjunger Barbara Dickson rollen som Svetlana. I den australiska uppsättning sjunger samma Dickson istället rollen som Florence. I London spelade Siobhán McCarthy Svetlana.
Hitlåtar
Sin vana trogen alstrade Andersson/Ulvaeus självklart några hits även i denna produktion. “One night in Bangkok” som sjöngs av Murray Head var en av dessa. Den släpptes rent av som singel. Andra stora sånger som griper tag i känslorna från Chess är givetvis “Anthem” sjungen av Tommy Körberg och duetten “I Know Him so Well” sjungen av Elaine Paige och Barbara Dickson på skivan och Paige/McCarthy på scen.
Tim Rice anser att Chess är det bästa han skrivit.