Att improvisera är egentligen ganska lätt när man väl släppt sina spärrar. Det kan tyckas svårt och läskigt till en början, men så är inte fallet. Många råder en att börja på sin egen kammare, för att sedan sätta igång inför publik, men det är en dålig taktik, vilket nu ska argumenteras för.
Improvisationen bygger helt och hållet på publikens reaktioner. Det är med publikens hjälp som den får fäste. Om den saknas kommer sången att falla platt varje gång. Om ni inte tror på detta, pröva själva. Testa att ta ditt starkaste instrument, alltså det du är bäst på, och improvisera sedan ett par låtar inför mikrofonen då ingen annan hör. Spela sedan upp dessa inspelningar inför en liten publik. Ta sedan en annan publik av samma storlek och improvisera kring samma ämnen fast inför denna publik istället för inför mikrofonen. Känns det annorlunda?
Du kommer att se att allt blir roligare och mer givande med denmetoden. Publiken kommer att ge dig en ögonblicklig respons på allt du improviserar fram. Om det är okej för publiken – fråga alltid först, det är god etikett – så kan du spela in det du framför tillsammans med publikens reaktioner. Detta kommer på sikt hjälpa dig förstå hur olika publiker “fungerar”.
I nästa skede kan du lägga produktionstid på själva låten för att uppnå en mer professionell kvalitet. Varför inte se om du kan få tag på studiomusiker med hjälp av bemanningsföretag? Det kan vara värt att ta in andra i denna fas, även om kostnaden initialt kan tyckas hög. Försök gärna hitta musiker som har vana av att arbeta med den sortens musik som du gör. Detta för att musik som är ämnad att vara rolig behöver ett annat slags “bett” än andra genrer. Med detta menas att musiken exempelvis ska ha en annan timing, som understryker skämten med mera.
Det är också en bra strategi att lägga tid på att studera hur andra har gjort. Titta på en av våra svenska mästare: Robert Broberg. Titta på hur han har byggt upp sina låtar. De är inte alltid improviserade, men du kan ändå inspireras av dem i dina egna improvisationer. Läs även på om andra typer av improvisation, såsom exempelvis scatsång, vilken är en annan typ av improviserad sång.
Vi hoppas att denna korta och koncisa guide ska kunna ge dig en viss initial riktning i din resa mot målet att kunna improvisera. När du väl kommit en bit vägen kommer du att se att det är en stark konst som snabbt kan utvecklas och beröra många. Den är betydligt snabbare att förädla än låtskrivandet. Den har en helt annan uppsättning av styrkor (och svagheter) vilka du kommer upptäcka med tidens gång och hårt arbete. Men det är utanför denna texts räckvidd. Så all lycka åt dig. Det kommer att gå bra och din publik kommer att skratta!